În țara fără manualele digitale promise de Ministerul Educației, câteva școli și-au luat TABLE INTELIGENTE

Publicat: 16/09/2014, 18:00
Actualizat: 18/05/2015, 21:44

Datele de la companiile de software și de echipamente digitale arată că mai multe școli și licee din orașele mari precum București, Timișoara, Constanța sau Iași folosesc de ceva vreme un alt dispozitiv util în procesul de predare decât manualele „clasice”.

Un astfel de instrument sunt multiboard-urile, adică o tablele digitalizate, interactive și dotate cu toate elementele de care au nevoie profesorul și elevul în procesul de învățare.

Tabla multifuncțională este folosită deja în licee mari din țară și din Capitală, ne-a spus Ciprian Cîmpeanu, Business Development Manager la Asbis, invitat marți la ZF live, emisiune în cadrul căreia a prezentat tabla multifuncțională.

Foto: Mihai Dăscălescu/Mediafax

Cu ajutorul unui soft educațional, elevii pot exersa atât tabla înmulțirii, pot rezolva probleme de geometrie, de algebră sau pot învăța alfabetul. Tabla este la fel de utilă și pentru elevii de gimnaziu sau de liceu, ne-a asigurat Cîmpeanu.

O tablă de tip multiboard de 65 de inci costă 5.200 de dolari. În funcție de dimensiunea diagonalei, costul poate ajunge și la 12.000 de dolari. Tabla multifuncțională cea mai mică are diagonala de 55 de centrimetri, iar tabla cea mai mare are 84 de centimetri diagonală.

FOTO: gândul

„Totul ține de dedicarea profesorilor. Sunt fundații care au organizat concursuri cu premii această tablă. Este ușor de folosit și îi ajută pe elevi de la învățarea alfabetului până la cele mai complexe operații de matetică. Sunt și facultăți care folosesc astfel de dispozitive. De exemplu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea Danubius din Galați au asftel de multi boarduri pe care le folosesc la diverse cursuri”, a spus Ciprian Cîmpeanu, Business Development Manager la Asbis, una dintre companiile care comercializează table multiboard.

Tabla inteligentă este de fapt un calculator cu touchscreen care vine cu un pachet de softuri preinstalat, creat de Asbis. Softurile disponibile sunt atât educaționale, pentru toate nivelurile educaționale, începând cu gradinița și ajungând la cursuri universitare, dar și aplicații de business.

Totuși, discuția despre tablele inteligente nu poate să pară altfel decât excentrică într-o țară care se luptă să le ofere elevilor atât manuale fizice, cât și digitale.

Ministerul Educației a precizat, săptămâna trecută, în urma răspunsului de la Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, că va reevalua ofertele repinse inițial la licitația pentru manualele digitale pentru clasele I și a II-a. Asta înseamnă că licitația merge mai departe, iar câștigătorii anunțați pe 4 august rămân în continuare. La începutul lunii august, au fost anunțați următorii câștigătorii licitației. Ulterior, Federația Editurilor din România a acuzat Ministerul Educației de lipsă de transparență și de vicierea rezultatelor licitației pentru manualele școlare pentru clasele I și a II-a. Ca urmare, editurile care au pierdut au depus 17 contestații și au sesizat mai multe instituții, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitația pentru manualele școlare.

„Adresez un apel către părinți, către profesori și către elevi de a înțelege că în 2014 trebuie să trecem chiar și mai târziu la ceea ce înseamnă educația viitorului. De mai mult de zece ani nu s-au făcut manuale noi, nu s-au făcut programe noi. Profesorii, părintii ne spuneau că lumea se schimbă, sistemul de educație se schimbă și cineva trebuie să aibă curajul să vină cu manualele noi, cu programa la anul 2015-2016. Nu mai există niciun elev care să nu știe să folosească o tabletă, un computer, cred că ideea unui manual digital este cu adevarat o reformă pe care trebuie să o facem”, a afirmat premierul Victor Ponta, cu ocazia participării la deschiderea anului școlar la Colegiul Național Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu.

Vezi un tutorial video despre tabla multifuncțională pe Ziarul Financiar – VIDEO ZF LIVE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Reacţia unui american aflat în vacanţă în România, după ce s-a trezit pe o pajişte...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
El este tânărul mort în accidentul din Vâlcea! Viorel se grăbea spre casă și a...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O femeie din SUA, condamnată din greşeală pentru crimă, a stat 43 de ani după...
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
NOILE REGULI s-au stabilit deja în Europa. ORDINUL trebuie să se aplice și în România
Traian Băsescu și relația cu Elena Udrea. Dezvăluiri incendiare
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cercetătorii folosesc genele organismului pentru a trata afecțiuni rare ale pielii
×